- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 29 wyświetleń
Składniki:
- ⅓ szklanki quinoi
- ⅔ szklanki wody
- 16 daktyli
- ½ szklanki migdałów ze skórką
- ⅓ szklanki masła orzechowego albo migdałowego
- ¼ szklanki rozdrobnionej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Quinoę przesyp do garnuszka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut albo do momentu, kiedy cała woda zostanie wchłonięta.
- Przestudź i wstaw do lodówki na przynamniej 2 godziny.
- Daktyle posiekaj.
- W malakserze zmiksuj migdały (aż będą bardzo drobne). Dodaj daktyle, masło orzechowe albo migdałowe, zimną quinoę i miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wymieszaj z rozdrobnioną gorzką czekoladą.
- Z tak powstałej masy formuj kuleczki (mniej więcej 1 łyżka na kulkę).
- Kulki przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
- Kulki są dość miękkie, ale to w żaden sposób nie ujmuje ich wspaniałości 😉
Żródło przepisu:
Mniam