Czerwone curry

Przygotowanie: 

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • świeży starty imbir
  • 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • mleczko kokosowe
  • bazylia
  • mięta
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • 1 torebka ryżu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  2. Posiekaj cebulę i paprykę (najszybciej i najwygodniej zrobisz to malakserem). Podsmaż je na rozgrzanej oliwie.
  3. Piersi kurczaka pokrój na cienkie plasterki, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do smażących się warzyw. Smaż aż do momentu aż mięso będzie białe.
  4. Dolej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry, dopraw bazylią, kolendrą i miętą, ewentualnie solą. Duś na małym ogniu ok. 15-20 minut.
  5. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wskazówki: 
  • Jeśil nie masz mleczka kokosowego, możesz je zastąpić słodką śmietanką albo zagęszczonym mlekiem.
up
185 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Paprykarz na sposób orientalny

Po małych modyfikacjach przepisu Paprykarz, wyszło nam całkiem nowe, orientalne danie :) Składniki obu przepisów są bardzo podobne - ryż, piersi kurczaka, papryka, cebula. W dzisiejszym użyliśmy innych przypraw - imbir, pasta curry, czosnek, bazylia i mięta. Dzięki temu potrawa zyskała głębię... i inny smak :) Smacznego!