Przygotowanie:
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- świeży starty imbir
- 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- mleczko kokosowe
- bazylia
- mięta
- kolendra
- sól
- pieprz
- 1 torebka ryżu
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Posiekaj cebulę i paprykę (najszybciej i najwygodniej zrobisz to malakserem). Podsmaż je na rozgrzanej oliwie.
- Piersi kurczaka pokrój na cienkie plasterki, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do smażących się warzyw. Smaż aż do momentu aż mięso będzie białe.
- Dolej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry, dopraw bazylią, kolendrą i miętą, ewentualnie solą. Duś na małym ogniu ok. 15-20 minut.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wskazówki:
- Jeśil nie masz mleczka kokosowego, możesz je zastąpić słodką śmietanką albo zagęszczonym mlekiem.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Paprykarz na sposób orientalny
Po małych modyfikacjach przepisu Paprykarz, wyszło nam całkiem nowe, orientalne danie :) Składniki obu przepisów są bardzo podobne - ryż, piersi kurczaka, papryka, cebula. W dzisiejszym użyliśmy innych przypraw - imbir, pasta curry, czosnek, bazylia i mięta. Dzięki temu potrawa zyskała głębię... i inny smak :) Smacznego!