Kuchenne Przygody

Deser z mango i jogurtu

Składniki: 

  • 32 małe ciastka migdałowe (makaroniki) albo 8 biszkoptów
  • 100 ml koktajlu/nalewki z mango
  • amaretto (ewentualnie)
  • 1 mango
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 25 g uprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. Rozłóż ciastka na płaskim talerzyku. Wlej tam alkohol i poczekaj aż biszkopty wchłoną płyn.
  2. Mango obierz, usuń pestkę. 3/4 owocu pokrój w kostkę, 1/4 pokrój w plasterki (do dekoracji).
  3. Pokrojone w kostkę mango wymieszaj z jogurtem naturalnym.
  4. Dno naczynia, w którym będziesz podawać deser, wyłóż ciastkami. Na to wyłóż kilka łyżek jogurtu z mango. Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
  5. Schładzaj w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  6. Podawaj udekorowane plasterkami mango i płatkami migdałów.

Wskazówki: 

Uważaj na mocny alkohol – zbyt duża ilość może zdominować smak całego deseru.

Żródło przepisu: 

Mniam