Dorsz w papryce, czosnku i cytrynie

Składniki: 
  • 4 filety z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie: 
  1. W małej miseczce wymieszaj oba rodzaje papryki, koperek, granulowany czosnek oraz sól. Dodaj oliwę z oliwek i połącz, żeby powstała pasta.
  2. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzyj powstałą pastą.
  3. Filety ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  4. Wierzch ryby skrop odrobiną sokiem z cytryny.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  6. Rybę piecz rybę przez około 7-10 minut, aż mięso wewnątrz stanie się białe, a wierzch ryby się zrumieni.
Wskazówki: 
  • Jeśli nie lubisz koperku, możesz go pominąć.
  • Podawaj np. z ziemniaczanym puree.
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
242 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: