Drożdżowa chałka

Składniki: 

zaczyn drożdżowy:

  • 50 g drożdży
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 dag mąki

ciasto:

  • 75 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • 70 g masła
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, rozmieszaj z letnim mlekiem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, wlej zaczyn, mleko wymieszane z jajkami, sól. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące. W tym momencie wlewaj stopniowo rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiaj, aż będzie odstawać od ręki.
  3. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Gdy zwiększy dwukrotnie swoją objętość, podziel na 3 części. Każdą z nich wyrób i podziel jeszcze raz na 3 części, z których formuj wałki o długości ok. 20 cm.
  5. 3 wałki zlep ze sobą końcami, zapleć dość ciasne warkocze i ponownie sklej końce ze sobą. Tak samo postąp z pozostałymi wałkami.
  6. Chałki ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
  8. Piecz przez ok. 50-60 minut.
Wskazówki: 
  • Z podanych składników upieczesz 3 spore chałki.
  • Czas pieczenia jest mocno uzależniony od piekarnika - w moim przypadku 50 minut to było za długo.
  • Chałki przed pieczeniem możesz posypać makiem.
Żródło przepisu: 

Kuchnia Polska, PWE, s. 705

up
123 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: