Kuchenne Przygody

Duszone z marchewką polędwiczki wieprzowe

Składniki: 

  • ok. 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • bazylia

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni.
  2. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w ok. 1 cm plastry.
  3. Przypraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  4. Marchewkę i cebulę drobno posiekaj.
  5. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej olejem i wodą, dodaj posiekane marchewkę i cebulę.
  6. Naczynie wstaw do piekarnika, duś ok. 1,5 godziny.

Wskazówki: 

  • Przyprawy możesz dowolnie modyfikować według własnych upodobań.
  • W czasie duszenia, sprawdzaj ilość wody w naczyniu, w razie potrzeby uzupełniaj.
  • Jako dodatek pasuje np. kasza perłowa.

Żródło przepisu: 

Zgapione od Mamy Jadzi 🙂

Mniam