Kuchenne Przygody

Egzotyczny łosoś z mango i ananasem

Składniki: 

  • 40-50 dag fileta z łososia
  • 1 woreczek brązowego ryżu

Sałatka:

  • 2 mango
  • 1/2 ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 szczypty suszonej mięty
  • sól

Przyprawy do łososia: 

  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • oliwa

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotuj egzotyczną sałatkę: mango obierz, i pokrój w kostkę. Ananasa obierz, wytnij środek i również pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, przypraw solą i miętą. Odstaw na bok.
  3. Łososia umyj, osusz, w razie potrzeby zerwij skórę. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą.
  4. Na talerzu ułóż ryż, łososia i sałatkę z mango i ananasa.

Wskazówki: 

  • Zamiast brązowego ryżu możesz użyć np. gotowanej quinoi.

Żródło przepisu: 

whatsfordinner-momwhatsfordinner.blogspot.com

Mniam