Składniki:
- 150 g ciasteczek owsianych
- 500 g zmielonego twarogu
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 białko jajka
Na sos truskawkowy:
- 100 g truskawek
- 1/2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
- Ciasteczka owsiane pokrusz, wyłóż do papilotek i delikatnie uklep.
- Twaróg wymieszaj z cukrem, mąką i białkiem. Opcjonalnie dodaj aromaty.
- Masę wyłóż na ciasteczka.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni.
- Piecz przez 25 minut.
- W tym czasie przygotuj sos truskawkowy: ok. 100 g truskawek umyj, osusz i rozgnieć widelcem. Dodaj pół łyżki miodu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut (aż zredukuje się o 1/3).
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).
- Przed podaniem polej sosem truskawkowym.
Wskazówki:
- Bez sosu też smakują bardzo dobrze :)
Żródło przepisu:
0
Skomentuj