Kuchenne Przygody

Ekspresowe mini serniczki z sosem truskawkowym

Składniki: 

  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 1 białko jajka

Na sos truskawkowy:

  • 100 g truskawek
  • 1/2 łyżki miodu

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
  2. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 
  3. Ciasteczka owsiane pokrusz, wyłóż do papilotek i delikatnie uklep.
  4. Twaróg wymieszaj z cukrem, mąką i białkiem. Opcjonalnie dodaj aromaty.
  5. Masę wyłóż na ciasteczka.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni.
  7. Piecz przez 25 minut.
  8. W tym czasie przygotuj sos truskawkowy: ok. 100 g truskawek umyj, osusz i rozgnieć widelcem. Dodaj pół łyżki miodu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut (aż zredukuje się o 1/3).
  9. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  10. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).
  11. Przed podaniem polej sosem truskawkowym.

Wskazówki: 

  • Bez sosu też smakują bardzo dobrze 🙂

Mniam