Składniki:
- 40 dag suchej brązowej fasoli
- 1 torebka ryżu
- 1/2 szklanki oleju
- 2-3 marchewki
- 1 biała pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 5 plasterków cytryny
- 25 dag orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
- sól
- oliwa do smarowania formy
Przygotowanie:
- Fasolę wypłucz, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia fasolę ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W garnku rozgrzej połowę oleju, włóż oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Posól i duś do miękkości.
- Fasolę, ryż i warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w plasterki, sól do smaku.
- Dodaj koncentrat rozprowadzony śmietaną.
- Wymieszaną masę przełóż do brytfanny posmarowanej oliwą.
- Całość zalej resztą oleju, posyp papryką, na wierzchu ułóż plasterki cytryny.
- Zapiekaj w średnio gorącym piekarniku.
- Orzeszki obtocz w mieszance słodkiej i ostrej papryki i upraż na suchej patelni.
- Potrawę przed podaniem posyp orzeszkami.
Wskazówki:
- Zamiast suchej fasoli, możesz użyć fasoli z puszki - nie musisz jej już gotować.
- Do ryżu idealnie pasuje usmażone tofu. Tofu obtocz w przyprawach i mące. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Śmietanę możesz zastąpić majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym.
Żródło przepisu:
magazyn-kuchnia.pl
0
Skomentuj