Kuchenne Przygody

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim

Składniki: 

  • 40 dag suchej brązowej fasoli
  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-3 marchewki
  • 1 biała pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 5 plasterków cytryny
  • 25 dag orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
  • sól
  • oliwa do smarowania formy

Przygotowanie: 

  1. Fasolę wypłucz, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia fasolę ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem soli. 
  2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. 
  3. W garnku rozgrzej połowę oleju, włóż oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Posól i duś do miękkości. 
  4. Fasolę, ryż i warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w plasterki, sól do smaku. 
  5. Dodaj koncentrat rozprowadzony śmietaną. 
  6. Wymieszaną masę przełóż do brytfanny posmarowanej oliwą. 
  7. Całość zalej resztą oleju, posyp papryką, na wierzchu ułóż plasterki cytryny.
  8. Zapiekaj w średnio gorącym piekarniku. 
  9. Orzeszki obtocz w mieszance słodkiej i ostrej papryki i upraż na suchej patelni. 
  10. Potrawę przed podaniem posyp orzeszkami.

Wskazówki: 

  • Zamiast suchej fasoli, możesz użyć fasoli z puszki – nie musisz jej już gotować.
  • Do ryżu idealnie pasuje usmażone tofu. Tofu obtocz w przyprawach i mące. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Odsącz na papierowym ręczniku.
  • Śmietanę możesz zastąpić majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

Żródło przepisu: 

Mniam