Składniki:
- 340 g pokrojonej kiełbasy chorizo
- 8 niedużych pomidorów pokrojonych w świartki
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 300 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
- 300 g żółtej fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
- 1/2 szklanki orzechów laskowych, posiekanych, uprażonych
Dressing:
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
- Kiełbasę smaż na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Pomidory i czerwoną cebulę przypraw słodką papryką, kuminem, pieprzem, cukrem i solą. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, dodaj trochę oleju i zapiekaj w rozgrzanym do ok. 180 stopni piekarniku przez ok. pół godziny.
- Fasolkę ugotuj na parze (możesz ją trochę posolić).
- Składniki dressingu umieść w słoiczku, zakręć i dokładnie wymieszaj potrząsając.
- Fasolkę, pomidory, orzechy i dressing delikatnie wymieszaj i od razu podawaj.
Wskazówki:
Zamiast kiełbasy chorizo możesz także użyć salami. Podczas smażenia przypraw je ostrą papryką.
Żródło przepisu:
Easy spanish style cookery - ACP Publishing
0
Skomentuj