Kuchenne Przygody

Fasolka z kiełbasą chorizo i pomidorami

Składniki: 

  • 340 g pokrojonej kiełbasy chorizo
  • 8 niedużych pomidorów pokrojonych w świartki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
  • 300 g żółtej fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, posiekanych, uprażonych

Dressing:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Kiełbasę smaż na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Odsącz na papierowym ręczniku.
  2. Pomidory i czerwoną cebulę przypraw słodką papryką, kuminem, pieprzem, cukrem i solą. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, dodaj trochę oleju i zapiekaj w rozgrzanym do ok. 180 stopni piekarniku przez ok. pół godziny.
  3. Fasolkę ugotuj na parze (możesz ją trochę posolić).
  4. Składniki dressingu umieść w słoiczku, zakręć i dokładnie wymieszaj potrząsając.
  5. Fasolkę, pomidory, orzechy i dressing delikatnie wymieszaj i od razu podawaj.

Wskazówki: 

Zamiast kiełbasy chorizo możesz także użyć salami. Podczas smażenia przypraw je ostrą papryką.

Żródło przepisu: 

Easy spanish style cookery  – ACP Publishing

Mniam