Kuchenne Przygody

Fasolowe chili z gorzką czekoladą

Składniki: 

  • po 1 szklance czarnej, czerwonej i łaciatej fasoli (albo inne trzy ulubione fasole)
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 puszki pomidorów
  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 40 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki wędzonej papryki (albo 1 łyżeczka słodkiej papryki)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki chili
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • 1 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • do podania: świeża kolendra, limonka

Przygotowanie: 

  1. Dzień wcześniej fasole włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zostaw na noc do namoczenia. 
  2. Następnego dnia fasolę dokładnie opłucz, zalej świeżą nieosoloną wodą i gotuj aż do miękkości, czyli trochę ponad godzinę. 
  3. Kiedy fasola będzie prawie miękka, cebulę pokrój w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzej olej i wrzucić tam cebulę. Podsmażaj na małym ogniu.
  4. W międzyczasie papryki, seler, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli, dokładnie zamieszaj i duś na małym ogniu przez około 5-8 minut. 
  5. Dodaj miękką fasolę, pomidory z puszki, przyprawy, sporo soli i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, następnie dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz przecier pomidorowy.
  6. Dokładnie wymieszaj i gotować przez przynajmniej 30 minut na małym ogniu. Jeśli będzie zbyt gęsto dodaj odrobinę wody.
  7. Na sam koniec przypraw do smaku solą.
  8. Podawaj bardzo gorące z ryżem, posypane świeżą kolendrą i z ćwiartką limonki na porcję. Przed jedzeniem skrop limonką. 

Wskazówki: 

  • Przygotuj naprawdę DUŻY garnek 🙂 Porcja jest bardzo duża.

Mniam