Składniki:
- 200 g mąki (ja użyłam mąki pszennej tortowej)
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
- 250 g smalcu
- 200 ml oleju
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej, dodaj żółtka, sól, rum i śmietanę. Wyrabiaj dokładnie, do otrzymania gładkiej kuli ciasta.
- Ciasto przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub dobrze wybij wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (15 - 30 minut). Ja wybrałam wersję z maszynką :)
- Porcje ciasta rozwałkuj cieniutko.
- Z ciasta wykrajaj wąskie, dość długie prostokąty. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku (ok. 1/3 długości paska) i jeden z końców przewlecz przez otwór.
- W garnku albo głębokiej patelni rozgrzej smalec z olejem.
- Smaż faworki z obu stron na złoty kolor.
- Po wyjęciu odsączaj na papierowym ręczniku.
- W razie potrzeby, uzupełniaj tłuszcz w trakcie smażenia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wskazówki:
- Zanim wrzucisz faworki do smażenia, sprawdź czy tłuszcz jest wystarczająco gorący - wrzuć tam kawałeczek ciasta - powinien zacząć mocno skwierczeć i urosnąć.
- Dwie łyżki rumu możesz zastąpić jedną łyżką spirytusu.
Żródło przepisu:
magazyn-kuchnia.pl i mojewypieki.com
0
Skomentuj