Faworki czyli chrust

Składniki: 
  • 200 g mąki (ja użyłam mąki pszennej tortowej)
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 250 g smalcu
  • 200 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania 
Przygotowanie: 
  1. Mąkę przesiej, dodaj żółtka, sól, rum i śmietanę. Wyrabiaj dokładnie, do otrzymania gładkiej kuli ciasta.
  2. Ciasto przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub dobrze wybij wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (15 - 30 minut). Ja wybrałam wersję z maszynką :)
  3. Porcje ciasta rozwałkuj cieniutko.
  4. Z ciasta wykrajaj wąskie, dość długie prostokąty. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku (ok. 1/3 długości paska) i jeden z końców przewlecz przez otwór.
  5. W garnku albo głębokiej patelni rozgrzej smalec z olejem.
  6. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor.
  7. Po wyjęciu odsączaj na papierowym ręczniku.
  8. W razie potrzeby, uzupełniaj tłuszcz w trakcie smażenia.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wskazówki: 
  • Zanim wrzucisz faworki do smażenia, sprawdź czy tłuszcz jest wystarczająco gorący - wrzuć tam kawałeczek ciasta - powinien zacząć mocno skwierczeć i urosnąć.
  • Dwie łyżki rumu możesz zastąpić jedną łyżką spirytusu.
Żródło przepisu: 

magazyn-kuchnia.pl i mojewypieki.com

up
228 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: