Kuchenne Przygody

Faworki czyli chrust

przepis na Faworki czyli chrust
przepis na Faworki czyli chrust
  • Przygotowanie
    ok. 60 min
  • Gotowanie
    15-30 min
  • Porcje
    4

Pierwsze własnoręcznie robione faworki

Praca zespołowa przyniosła spektakularne efekty 🙂 Ja przygotowałam ciasto i byłam odpowiedzialna za smażenie, Przemek wałkował ciasto i wykrajał równiutkie faworki. Wyszły pysznie 🙂 Kruche, smaczne i tłuściutkie  😉 Tłusty Czwartek uczciliśmy tak, jak się należy 🙂

Składniki

    Wskazówki

    Zanim wrzucisz faworki do smażenia, sprawdź czy tłuszcz jest wystarczająco gorący - wrzuć tam kawałeczek ciasta - powinien zacząć mocno skwierczeć i urosnąć. Dwie łyżki rumu możesz zastąpić jedną łyżką spirytusu.

    Krok 1

    Mąkę przesiej, dodaj żółtka, sól, rum i śmietanę. Wyrabiaj dokładnie, do otrzymania gładkiej kuli ciasta.

    Krok 2

    Ciasto przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub dobrze wybij wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (15 - 30 minut). Ja wybrałam wersję z maszynką :)

    Krok 3

    Porcje ciasta rozwałkuj cieniutko.

    Krok 4

    Z ciasta wykrajaj wąskie, dość długie prostokąty. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku (ok. 1/3 długości paska) i jeden z końców przewlecz przez otwór.

    Krok 5

    W garnku albo głębokiej patelni rozgrzej smalec z olejem.

    Krok 6

    Smaż faworki z obu stron na złoty kolor.

    Krok 7

    Po wyjęciu odsączaj na papierowym ręczniku.

    Krok 8

    W razie potrzeby, uzupełniaj tłuszcz w trakcie smażenia.

    Krok 9

    Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review