Kuchenne Przygody

Frytki ze słodkich ziemniaków z piekarnika

Składniki: 

  • 3 bataty
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni C.
  2. Bataty obierz i pokrój wzdłuż w słupki.
  3. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo na blaszkę silikonową.
  4. Polej je 1-2 łyżkami oleju, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj.
  6. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, sok z cytryny i sól. Sprawdź i razie potrzeby dodaj więcej soli albo soku z cytryny.
  7. Frytki podawaj z sosem.

Wskazówki: 

  • Frytki z batatów wychodzą o wiele bardziej miękkie niż frytki z tradycyjnych ziemniaków.
  • Frytki z batatów fantastycznie sprawdzają się jako dodatek do mięsa albo kotletów sojowych.

Żródło przepisu: 

Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 129

Mniam