Kuchenne Przygody

Gęsta i pikantna zupa z kukurydzy

Składniki: 

  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 średnie papryki (żółte albo jedna żółta i jedna czerwona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 – 1,5 szklanki rosołu z kury
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ok. 100 g sera żółtego (dobrze sprawdza się cheddar lub pomarańczowy mimolette)
  • miseczka nachos do podania

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Papryki umyj, osusz i włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą i piecz bez przykrycia przynajmniej 30 minut – skórka na paprykach powinna zacząć czernieć. Wyciągnij i gorące papryki z piekarnika, włóż do foliowej reklamówki i zawiąż. Zostaw na ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie skórka z papryk powinna schodzić bez problemu. Papryki obierz, usuń gniazda nasienne i odstaw na bok.
  2. Do garnka z grubym dnem wlej ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili (jeśli chcesz uzyskać dużą ostrość, dodaj także pestki papryczki). Smaż przez minutę, dwie, uważając, aby czosnek się nie spalił.
  3. Dodaj odsączoną kukurydzę i smaż na średnim ogniu przez kolejne 5 – 10 minut. Następnie zalej bulionem i gotuj ok. 10 minut. 
  4. Dodaj paprykę i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  7. Gorącą zupę przelej do miseczek, posyp serem i nachosami.
  8. Podawaj od razu.

Wskazówki: 

  • Jeśli zupa będzie za mało pikantna, przypraw ją ostrą papryką.

Żródło przepisu: 

Mniam