Kuchenne Przygody

Gęsta zupa pomidorowo-warzywna

Składniki: 

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, pocięte w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 marchewka, pocięta w plasterki
  • 1 ziemniak, obrany, posiekany
  • 2 puszki pomidorów
  • 400 ml rosołu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, seler i czosnek. Smaż na niedużym ogniu często mieszając (warzywa mają być miękkie, ale nie zrumienione).
  2. Dodaj marchew, ziemniaka i smaż przez ok. 1 minutę cały czas mieszając.
  3. Dodaj pomidory, rosół, cukier i listek laurowy. Przypraw solą i pieprzem.
  4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 45 minut.
  5. Przestudź, zmiksuj na puree.
  6. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.

Wskazówki: 

  • Przed podaniem możesz polać odrobiną jogurtu naturalnego albo śmietany.

Żródło przepisu: 

Everyday Easy One-pot, s. 150

Mniam