- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 35 wyświetleń
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, pocięte w plasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 marchewka, pocięta w plasterki
- 1 ziemniak, obrany, posiekany
- 2 puszki pomidorów
- 400 ml rosołu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, seler i czosnek. Smaż na niedużym ogniu często mieszając (warzywa mają być miękkie, ale nie zrumienione).
- Dodaj marchew, ziemniaka i smaż przez ok. 1 minutę cały czas mieszając.
- Dodaj pomidory, rosół, cukier i listek laurowy. Przypraw solą i pieprzem.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 45 minut.
- Przestudź, zmiksuj na puree.
- W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Wskazówki:
- Przed podaniem możesz polać odrobiną jogurtu naturalnego albo śmietany.
Żródło przepisu:
Everyday Easy One-pot, s. 150
Mniam