Kuchenne Przygody

Grillowane tortille tuńczykowo-warzywne

Składniki: 

Składniki na 4 tortille:

  • 8 placków tortilli
  • 3 papryki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • sól
  • pieprz
  • dymka

Przygotowanie: 

  1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i nasiona, pokrój w paski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Pieczarki obierz i starkuj na tarce o grubych oczkach.
  4. Paprykę i cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju (aż warzywa zaczną robić się miękkie). Zdejmij z ognia i dodaj starkowane pieczarki. Wymieszaj, przypraw solą i solidną porcją pieprzu.
  5. Suszone pomidory pokrój w paski.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Na jednym placku tortilli rozłóż mniej więcej 1/8 porcję sera (zachowaj ok. 2 cm odstępu od brzegów tortilli). Na ser wyłóż 1/4 warzyw, 1/4 suszonych pomidorów, 1/2 puszki tuńczyka i ponownie 1/8 całego sera. Przykryj drugim plackiem tortilli.
  8. Przełóż na rozgrzaną patelnię grillową. Dociśnij. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  9. Kolejne tortille przygotuj tak samo.
  10. Usmażone tortille pokrój na mniejsze kawałki.
  11. Przed podaniem posyp posiekaną dymką.

Wskazówki: 

  • Do tortilli możesz też dodać pokrojoną w paski kiełbasę.

Żródło przepisu: 

Mniam