- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 44 wyświetleń
Składniki:
Składniki na 4 tortille:
- 8 placków tortilli
- 3 papryki
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 30 dag żółtego sera
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- sól
- pieprz
- dymka
Przygotowanie:
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i nasiona, pokrój w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Pieczarki obierz i starkuj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę i cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju (aż warzywa zaczną robić się miękkie). Zdejmij z ognia i dodaj starkowane pieczarki. Wymieszaj, przypraw solą i solidną porcją pieprzu.
- Suszone pomidory pokrój w paski.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na jednym placku tortilli rozłóż mniej więcej 1/8 porcję sera (zachowaj ok. 2 cm odstępu od brzegów tortilli). Na ser wyłóż 1/4 warzyw, 1/4 suszonych pomidorów, 1/2 puszki tuńczyka i ponownie 1/8 całego sera. Przykryj drugim plackiem tortilli.
- Przełóż na rozgrzaną patelnię grillową. Dociśnij. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Kolejne tortille przygotuj tak samo.
- Usmażone tortille pokrój na mniejsze kawałki.
- Przed podaniem posyp posiekaną dymką.
Wskazówki:
- Do tortilli możesz też dodać pokrojoną w paski kiełbasę.
Żródło przepisu:
Mniam