Składniki:
- 1/3 szklanki (80 ml) octu balsamicznego
- 4 łyżeczki (20 g) musztardy Dijon
- 2 łyżki (40 g) miodu
- 2 łyżeczki (10 ml) soku z cytryny
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki (28 ml) oleju rzepakowego
- 400-500 g piersi kurczaka
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki (9 g) zimnego masła
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj ocet balsamiczny, musztardę Dijon, miód, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Ciągle mieszając wlej olej. Połowę zalewy przelej do niedużego garnuszka.
- Kurczaka umyj, osusz, usuń żyłki. Jeśli piersi kurczaka są grube, delikatnie je roztłucz. Każdą z nich pokrój na 4-5 kawałków (pasków). Przełóż do miski z zalewą. Marynuj przez przynajmniej 30 minut (spokojnie możesz ten czas wydłużyć do całej nocy).
- Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cztery części. Z każej z nich odetnij wystające końcówki (żeby były jak najbardziej płaskie).
- Cebulę pokrój na niezbyt cienkie półplasterki.
- Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju. Grilluj warzywa (paprykę z obu stron, cebulę mieszaj) aż będą przypieczone. W trakcie grillowania przypraw je solą i pieprzem. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Paprykę pokrój w paski.
- Na grillowej patelni podgrzej odrobinę oleju i usmaż z obu stron piersi kurczaka.
- W tym czasie do garnusza z zalewą dodaj masło i podgrzej, żeby masło się rozpuściło.
- Na usmażone warzywa wyłóż ugrillowanego kurczaka. Polewaj sosem.
Wskazówki:
- Myślę, że do bukietu warzyw można dodać również cukinię w plasterkach. Wychodzi pyszna z grilla :)
Żródło przepisu:
Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 74
0
Skomentuj