Kuchenne Przygody

Grillowany łosoś na blanszowanym szpinaku

Składniki: 

  • 400 g fileta z łososia
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki serka twarogowego na kanapki (np.  z pieprzem)
  • 1  łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie: 

  1. Łososia umyj, ususz, w razie potrzeby zerwij skórę. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
  2. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki.
  3. Szpinak umyj i odwiruj.
  4. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  5. Na patelni rogrzej odrobinę oliwy, dodaj pomidorki, smaż przez 1 minutę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj szpinak i od razu zdejmij patelnię z ognia. Mieszaj aż szpinak zrobi się miękki. Dodaj serek i ponownie wymieszaj. Sprawdź smak i w razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
  6. Rozłóż szpinak na talerze. Na wierzch połóż ugrillowany filet z łososia.
  7. Przed podaniem posyp bazylią.

Żródło przepisu: 

Mniam