Kuchenne Przygody

Grillowany łosoś na brązowym ryżu z groszkiem i pomarańczami

Składniki: 

Na 4 porcje:

  • 600 g fileta łososia norweskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 słodkie pomarańcze
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g pokruszonego sera koziego
  • 200 g brązowego ryżu

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Łososia umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Pokrój na mniejsze kawałki (porcje).
  3. Grilluj na patelni grillowej z obu stron.
  4. Groszek umyj i podduś w garnku albo na patelni z odrobiną oleju i wody (ok. 4 minuty).
  5. Z pomarańczy wykrój cząstki (bez żyłek i białych błonek) – filetowanie pomarańczy nie jest takie trudne i zostało bardzo dobrze pokazane tu: http://kuchnialidla.pl/product/filetowanie-pomaranczy
  6. Ugotowany ryż i groszek wyłóż na talerze. Posyp cząstkami pomarańczy i pokruszonym kozim serem.
  7. Na wierzchu ułóż łososia.
  8. Posyp natką pietruszki i koperkiem.

Wskazówki: 

Przepis bierze udział w konkursie:

Mniam