Groszkowa zupa krem

Składniki: 
  • paczka mrożonego groszku
  • dwie cebule
  • ok. 0,5 litra rosołu z kostki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy
Przygotowanie: 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w dużą kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Dodaj groszek.
  3. Zalej rosołem.
  4. Gotuj ok. 15-20 minut (aż groszek będzie miękki).
  5. Zdejmij z ognia, zmiksuj blenderem na gładką masę.
  6. Dodaj słodką śmietanę (do smaku).
  7. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
  8. Do zupy pasują też grzanki z żółtym serem.
Wskazówki: 
  • Grzanki z serem możesz zrobić na patelni: podgrzej masło lub olej i zrumień kromki chleba z obu stron. Pod koniec smażenia, połóż na wierzch żółty ser. Smaż, aż się rozpuści.
up
130 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Groszkowa kolacja

Zupy krem są moim ulubionym rodzajem zup. Groszkowej do dziś nie próbowaliśmy. Jak dla mnie super :) (Przemkowi zupa zaczęła smakować dopiero w połączeniu z grzankami z serem). Zalety zupy: szybka, łatwa, smakowity zielony kolor. Nasze dzisiejsze spotkanie z zupą groszkową na pewno nie jest ostatnim.