Kuchenne Przygody

Groszkowa zupa krem

Składniki: 

  • paczka mrożonego groszku
  • dwie cebule
  • ok. 0,5 litra rosołu z kostki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w dużą kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Dodaj groszek.
  3. Zalej rosołem.
  4. Gotuj ok. 15-20 minut (aż groszek będzie miękki).
  5. Zdejmij z ognia, zmiksuj blenderem na gładką masę.
  6. Dodaj słodką śmietanę (do smaku).
  7. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
  8. Do zupy pasują też grzanki z żółtym serem.

Wskazówki: 

  • Grzanki z serem możesz zrobić na patelni: podgrzej masło lub olej i zrumień kromki chleba z obu stron. Pod koniec smażenia, połóż na wierzch żółty ser. Smaż, aż się rozpuści.

Mniam

Zupy krem są moim ulubionym rodzajem zup. Groszkowej do dziś nie próbowaliśmy. Jak dla mnie super 🙂 (Przemkowi zupa zaczęła smakować dopiero w połączeniu z grzankami z serem). Zalety zupy: szybka, łatwa, smakowity zielony kolor. Nasze dzisiejsze spotkanie z zupą groszkową na pewno nie jest ostatnim.