Składniki:
- paczka mrożonego groszku
- dwie cebule
- ok. 0,5 litra rosołu z kostki
- olej
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w dużą kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Dodaj groszek.
- Zalej rosołem.
- Gotuj ok. 15-20 minut (aż groszek będzie miękki).
- Zdejmij z ognia, zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dodaj słodką śmietanę (do smaku).
- Podawaj z groszkiem ptysiowym.
- Do zupy pasują też grzanki z żółtym serem.
Wskazówki:
- Grzanki z serem możesz zrobić na patelni: podgrzej masło lub olej i zrumień kromki chleba z obu stron. Pod koniec smażenia, połóż na wierzch żółty ser. Smaż, aż się rozpuści.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Groszkowa kolacja
Zupy krem są moim ulubionym rodzajem zup. Groszkowej do dziś nie próbowaliśmy. Jak dla mnie super :) (Przemkowi zupa zaczęła smakować dopiero w połączeniu z grzankami z serem). Zalety zupy: szybka, łatwa, smakowity zielony kolor. Nasze dzisiejsze spotkanie z zupą groszkową na pewno nie jest ostatnim.