Kuchenne Przygody

Grzyby marynowane – najprostszy przepis

Składniki: 

  • 1 kg grzybów (szczególnie polecam młode czarnołebki) + woda do ugotowania
  • 2 łyżki soli
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie: 

  1. Grzyby przebierz, ewentualnie przepłucz. Starsze grzyby pokrój na mniejsze części i wyrzuć ich nogi (zostaw same kapelusze).
  2. Grzyby wrzuć do wrzącej wody z łyżką soli i cebulą. Ugotuj aż zmiękną (ok. 20 minut), wyjmij i odsącz.
  3. Wodę zagotuj z octem, cukrem, resztą soli i przyprawami. Ostudź.
  4. Grzyby zalej przygotowaną „zaprawą” octową i odstaw na noc.
  5. Następnego dnia rozłóż grzyby razem z zaprawą do słoików, dokładnie zakręć i sterylizuj przez ok. 15-20 minut.

Wskazówki: 

  • Jeśli masz mniej lub więcej grzybów niż podaje przepis, dostosuj proporcjonalnie przyprawy i składniki „zaprawy” octowej.

Żródło przepisu: 

Mniam