Składniki:
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 3 łyżki masła
- 1 posiekana zielona papryka
- 5 pomidorów bez skóry
- 50 dag wieprzowiny pociętej w paski
- 2 łyżeczki soli
- 6 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki kaparów (niekoniecznie)
- 2 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/2 szklanki rosołu
- 70 dag kapusty kiszonej
- 400 ml kwaśnej śmietany
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę rumienimy na maśle, dodajemy pokrojone w plastry pomidory i zieloną paprykę. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, następnie wrzucamy mięso i przyprawy oraz - jeśli mamy - kapary.
- Wlewamy rosół, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu 30 minut.
- Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i dusimy jeszcze godzinę.
- Tuż przed podaniem wlewamy kwaśną śmietanę, ewentualnie doprawiamy pieprzem.
Wskazówki:
- Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Gulasz z kapustą kiszoną
Dzisiaj przetestowaliśmy kolejny przepis z książki "Kuchnia dla oszczędnych" wydawnictwa Gazety Wyborczej. I jest to kolejny przepis, który mogę zaliczyć do udanych. Gulasz Szekely to danie bardzo zbliżone do bigosu - jeśli lubisz połączenie mięsa i kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj Gulasz Szekely.