Kuchenne Przygody

Gulasz Szekely

Składniki: 

  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 posiekana zielona papryka
  • 5 pomidorów bez skóry
  • 50 dag wieprzowiny pociętej w paski
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kaparów (niekoniecznie)
  • 2 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 70 dag kapusty kiszonej
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cebulę rumienimy na maśle, dodajemy pokrojone w plastry pomidory i zieloną paprykę. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, następnie wrzucamy mięso i przyprawy oraz – jeśli mamy – kapary.
  2. Wlewamy rosół, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu 30 minut.
  3. Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i dusimy jeszcze godzinę.
  4. Tuż przed podaniem wlewamy kwaśną śmietanę, ewentualnie doprawiamy pieprzem.

Wskazówki: 

  • Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki.

Mniam

Dzisiaj przetestowaliśmy kolejny przepis z książki „Kuchnia dla oszczędnych” wydawnictwa Gazety Wyborczej. I jest to kolejny przepis, który mogę zaliczyć do udanych. Gulasz Szekely to danie bardzo zbliżone do bigosu – jeśli lubisz połączenie mięsa i kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj Gulasz Szekely.