Składniki:
- 0,75 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1-2 papryczki pepperoni
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 listki laurowe
- 1 starty surowy ziemniak
- odrobina mąki
- sól
- pieprz
ewentualnie:
- 15 dag szynki (albo dobrych parówek)
- parę ogórków konserwowych
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na dość duże kawałki (mniej więcej 5 cm).
- Obierz i posiekaj cebulę i zrumień ją na maśle.
- Oprósz papryką, smaż jeszcze przez chwilę.
- Dodaj obrane ziemniaki, wlej bulion, wrzuć posiekane pepperoni (bez nasionek).
- Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek i listek laurowy. Wymieszaj.
- Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut.
- Na krótko przed końcem gotowania do gulaszu dodaj startego surowego ziemniaka, oprósz odrobiną mąki, wymieszaj.
- Gotuj często mieszając, aż danie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz, dodaj pokrojone w plasterki parówki albo pokrojoną w paski szynkę.
- Do gulaszu możesz dodać pokrojony w plasterki ogórek konserwowy.
Żródło przepisu:
Nowa kuchnia polskia – spotkania z przyprawami, Gazeta wyborcza
Mniam