Gulasz ziemniaczany

Składniki: 
  • 0,75 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1-2 papryczki pepperoni
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 listki laurowe
  • 1 starty surowy ziemniak
  • odrobina mąki
  • sól
  • pieprz

ewentualnie:

  • 15 dag szynki (albo dobrych parówek)
  • parę ogórków konserwowych
Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na dość duże kawałki (mniej więcej 5 cm).
  2. Obierz i posiekaj cebulę i zrumień ją na maśle.
  3. Oprósz papryką, smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Dodaj obrane ziemniaki, wlej bulion, wrzuć posiekane pepperoni (bez nasionek).
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek i listek laurowy. Wymieszaj.
  6. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut.
  7. Na krótko przed końcem gotowania do gulaszu dodaj startego surowego ziemniaka, oprósz odrobiną mąki, wymieszaj.
  8. Gotuj często mieszając, aż danie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
Wskazówki: 
  • Jeśli lubisz, dodaj pokrojone w plasterki parówki albo pokrojoną w paski szynkę.
  • Do gulaszu możesz dodać pokrojony w plasterki ogórek konserwowy.
Żródło przepisu: 

Nowa kuchnia polskia - spotkania z przyprawami, Gazeta wyborcza

up
141 users have voted.