Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody
- sól
- do posypania: dobra oliwa, posiekana pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowywaniem hummusu, ciecierzycę zalej zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle wody, ile ciecierzycy. Zostaw na noc.
- Następnego dnia ciecierzycę odcedź i opłucz. Zalej dużą ilością świeżej wody, dodaj łyżeczkę sody i zagotuj. Gotuj przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku - nie może być białe i suche wewnątrz.
- Ugotowaną cieciorkę odcedź i opłucz. Przełóż do naczynia blendera, dodaj tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek. Całość zmiksuj na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut - jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
- Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolej powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Hummus powinien zmienić kolor i nabrać przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucieraj hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
- Przełóż gotowy hummus do miski i pozwól mu chwilę odpocząć.
- Posyp ulubionymi dodatkami (np. pietruszka i oliwa).
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
- Resztę hummusu przełóż do szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce do 5 dni.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz gotowej pasty tahini, możesz ją przygotować według następującego przepisu (podpatrzony u wegannerd.blogspot.com): 1 szklankę sezamu upraż na suchej patelni, przełóż do blendera, miksuj i powoli dodawaj olej (2-3 łyżki). Miksuj ok. 5 minut (od czasu do czasu zgarniaj pastę z brzegów naczynia blendera). Im dłużej będziesz miksować, tym bardziej pasta będzie jednolita i gładka. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj