Indyk w orzechowej panierce z kaszą jaglaną i warzywami

Składniki: 

Na kotlety:

  • 500 g piersi indyka
  • ok. 100 g uprażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • ok. 50 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • Olej do smażenia

Na kaszę z warzywami:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
Przygotowanie: 
  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotuj warzywa: paprykę umyj i pokrój w niewielką kostkę, cukinię umyj, obierz i pokrój w słupki, a cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  3. Indyka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki, a następnie pokrój na niezbyt grube plastry. Rozbij je delikatnie tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
  4. Orzechy posiekaj, wymieszaj z bułką tartą i parmezanem.
  5. Jajka roztrzep z mlekiem lub śmietanką, przypraw odrobiną soli i ostrą papryką.
  6. Przygotuj na kolejnym talerzu mąkę (do panierowania kotletów).
  7. Kotlety panieruj kolejno w: mące, jajku, a na końcu w mieszance orzechowo-parmezanowej.
  8. Smaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  9. W tym samym czasie, na drugiej patelni zacznij smażyć przygotowane wcześniej warzywa. Przypraw je solą, pieprzem i bazylią, a pod koniec smażenia dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  10. Kotlety podawaj z kaszą i warzywami.
Wskazówki: 

Kaszę jaglaną i warzywa możesz też użyć jako dodatku do innego mięsa.

Żródło przepisu: 

Kalendarz kulinarny, wydawnictwo O-press

up
157 users have voted.