Składniki:
Na kotlety:
- 500 g piersi indyka
- ok. 100 g uprażonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
- ok. 50 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- Olej do smażenia
Na kaszę z warzywami:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 papryka
- 1 nieduża cukinia
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Przygotuj warzywa: paprykę umyj i pokrój w niewielką kostkę, cukinię umyj, obierz i pokrój w słupki, a cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Indyka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki, a następnie pokrój na niezbyt grube plastry. Rozbij je delikatnie tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
- Orzechy posiekaj, wymieszaj z bułką tartą i parmezanem.
- Jajka roztrzep z mlekiem lub śmietanką, przypraw odrobiną soli i ostrą papryką.
- Przygotuj na kolejnym talerzu mąkę (do panierowania kotletów).
- Kotlety panieruj kolejno w: mące, jajku, a na końcu w mieszance orzechowo-parmezanowej.
- Smaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- W tym samym czasie, na drugiej patelni zacznij smażyć przygotowane wcześniej warzywa. Przypraw je solą, pieprzem i bazylią, a pod koniec smażenia dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kotlety podawaj z kaszą i warzywami.
Wskazówki:
Kaszę jaglaną i warzywa możesz też użyć jako dodatku do innego mięsa.
Żródło przepisu:
Kalendarz kulinarny, wydawnictwo O-press
0
Skomentuj