- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 71 wyświetleń
Składniki:
- 50 dag piersi z indyka pokrojonej w cienkie paski
- 20 dag pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie plastry
- ok. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 brokuł
- 1 mała śmietana 12%
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- czosnek
- tymianek
Przygotowanie:
- Brokuł umyj, podziel na różyczki i podgotuj na parze (ok. 10 minut).
- Pokrojoną pierś indyka przypraw solą, pieprzem i usmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż do garnka, w którym będziesz przygotowywać całe danie.
- Na patelni usmaż pieczarki (uzupełnij olej jeśli jest taka potrzeba). Przełóż je do garnka.
- Do garnka dodaj jeszcze brokuły. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 10-15 minut.
- W tym czasie wymieszaj śmietanę z mąką.
- Po ugotowaniu wyjmij na chwilę mięso i warzywa (zostaw rosół w garnku). Do śmietany dodaj parę łyżek rosołu, następnie wlej ją do garnka. Gotuj jeszcze chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
- Wrzuć z powrotem mięso i warzywa. Wymieszaj.
- Podawaj z ryżem.
Wskazówki:
- Tym razem bez wskazówek 🙂
Mniam
Ryż z sosem a la potrawka… Raz na jakiś czas przychodzi chęć na taki obiad i nie pozostaje nic innego, jak tej chęci ulec… Dzisiaj mieliśmy taki dzień 🙂 Tym razem testowaliśmy przepis z książki „Najlepsze potrawy z drobiu”… i przepis na Indyka w sosie śmietanowo-brokułowym zdecydowanie przypadł nam do gustu. Polecamy wszystkim smakoszom potrawek.