Kuchenne Przygody

Indyk w sosie śmietanowo-brokułowym

Składniki: 

  • 50 dag piersi z indyka pokrojonej w cienkie paski
  • 20 dag pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie plastry
  • ok. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 1 brokuł
  • 1 mała śmietana 12%
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • tymianek

Przygotowanie: 

  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki i podgotuj na parze (ok. 10 minut).
  2. Pokrojoną pierś indyka przypraw solą, pieprzem i usmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż do garnka, w którym będziesz przygotowywać całe danie.
  3. Na patelni usmaż pieczarki (uzupełnij olej jeśli jest taka potrzeba). Przełóż je do garnka.
  4. Do garnka dodaj jeszcze brokuły. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 10-15 minut.
  5. W tym czasie wymieszaj śmietanę z mąką.
  6. Po ugotowaniu wyjmij na chwilę mięso i warzywa (zostaw rosół w garnku). Do śmietany dodaj parę łyżek rosołu, następnie wlej ją do garnka. Gotuj jeszcze chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje.
  7. Przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
  8. Wrzuć z powrotem mięso i warzywa. Wymieszaj.
  9. Podawaj z ryżem.

Wskazówki: 

  • Tym razem bez wskazówek 🙂

Mniam

Ryż z sosem a la potrawka… Raz na jakiś czas przychodzi chęć na taki obiad i nie pozostaje nic innego, jak tej chęci ulec… Dzisiaj mieliśmy taki dzień 🙂 Tym razem testowaliśmy przepis z książki „Najlepsze potrawy z drobiu”… i przepis na Indyka w sosie śmietanowo-brokułowym zdecydowanie przypadł nam do gustu. Polecamy wszystkim smakoszom potrawek.