Kuchenne Przygody

Jaglotto z dynią i serem

Składniki: 

  • 300 g dyni
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 por
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
  • 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. 
  2. Dynię obierz, pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrop oliwą.
  3. Piecz aż będzie zupełnie miękka – około 20 minut. 
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekane szalotkę i pora i smaż przez 4-5 minut na małym ogniu. 
  5. Dodaj rozgnieciony czosnek i szałwię, smaż jeszcze 2 minuty.
  6. Wsyp kaszę. 
  7. Smaż mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Następnie dodaj wino i gotuj mieszając, aż kasza je wchłonie. 
  8. Wlej część bulionu, zamieszaj i zmniejsz ogień do minimum.
  9. Przykryj i gotuj 20-30 minut. Kiedy kasza wchłonie bulion, dolewaj kolejne porcje i od czasu do czasu mieszaj. 
  10. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion. 
  11. Na koniec dodaj upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszaj, aby jaglotto zrobiło się kremowe. Dodaj orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  12. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem. 
  13. Przed podaniem skrop oliwą.

Wskazówki: 

  • zamiast sera korycińskiego wypróbuj bryndzę – mi smakowało 🙂
  • zamiast szałwii użyłam ostrej papryki – bardzo fajnie wyostrzyło to smak potrawy.

Żródło przepisu: 

Mniam