Kuchenne Przygody

Jajeczne kotleciki z kaszą jaglaną

Składniki: 

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 10 dag)
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
  • 2 łyżki prażonego lnu (można zastąpić np. prażonymi pestkami słonecznika lub sezamu)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 łyżek tartej bułki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj kaszę: wsyp ją do sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem – dzięki temu nie będzie miała goryczki. Przełóż do garnka i zalej taką ilością wody, żeby przykrywała kaszę na ok. 1,5-2 cm. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając (cała woda powinna wyparować). Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
  2. Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).
  3. Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len (albo słonecznik) oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).
  4. Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
  5. Kotleciki smaż na oleju na średnim ogniu – po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
  6. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wskazówki: 

  • Smakują bardzo dobrze z sosem pomidorowym.
  • Ja przyprawiłam kotleciki suszoną bazylią.
  • Podawaj z ulubioną surówką albo sałatą.

Mniam