Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 10 dag)
- pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
- 2 łyżki prażonego lnu (można zastąpić np. prażonymi pestkami słonecznika lub sezamu)
- 1 łyżka miękkiego masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 łyżek tartej bułki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę: wsyp ją do sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Przełóż do garnka i zalej taką ilością wody, żeby przykrywała kaszę na ok. 1,5-2 cm. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając (cała woda powinna wyparować). Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
- Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).
- Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len (albo słonecznik) oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).
- Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
- Kotleciki smaż na oleju na średnim ogniu - po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
- Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wskazówki:
- Smakują bardzo dobrze z sosem pomidorowym.
- Ja przyprawiłam kotleciki suszoną bazylią.
- Podawaj z ulubioną surówką albo sałatą.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj