Kuchenne Przygody

Jesienne jabłkowo-orzechowe ciasto bez tłuszczu

Składniki: 

  • 3-4 jabłka
  • ok. 100 g rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich (mniej więcej 1 szklanka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 6-7 mm).
  2. Pokrojone jabłka przełóż do miski, dodaj rodzynki, posiekane orzechy i cukier. Odstaw na godzinę.
  3. Po godzinie do miski dodaj roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
  4. Przełóż do keksownicy wysmarowanej tłuszczem.
  5. Piecz ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Wskazówki: 

  • Mąkę pszenną możesz wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą (pół na pół).
  • Jeśli lubisz, ciasto możesz przyprawić cynamonem.

Żródło przepisu: 

Mniam