Składniki:
- 1 kaczka
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 5 dużych winnych jabłek
- dodatkowe 1/2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
- Kaczkę umyj i osusz.
- Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
- Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzyj kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstaw na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
- Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem.
- Kaczkę nadziej jabłkami i szczelnie zepnij wykałaczkami. Jabłka, które nie zmieściły się do nadzienia, odłóż na bok. Kaczkę przełóż do brytfanny z rusztem.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kaczkę wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kaczkę przez ok. 2 godziny (w zależności od wagi).
- Pół godziny przed końcem pieczenia obok kaczki wyłóż pokrojone wcześniej i przyprawione majerankiem jabłka.
- Ostatnie 15 minut piecz kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła.
- W czasie pieczenia kilkukrotnie polewaj kaczkę wytopionym tłuszczem.
- Po upieczeniu kaczkę pozostaw przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.
Wskazówki:
- Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.
- Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.
- Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.
- Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.
Żródło przepisu:
kuchniaszerokootwarta.blogspot.com
0
Skomentuj