Kuchenne Przygody

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki: 

  • 1 kaczka
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • 1 łyżka oleju  
  • 5 dużych winnych jabłek
  • dodatkowe 1/2 łyżki majeranku

Przygotowanie: 

  1. Kaczkę umyj i osusz.
  2. Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
  3. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzyj kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstaw na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
  4. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem.
  5. Kaczkę nadziej jabłkami i szczelnie zepnij wykałaczkami. Jabłka, które nie zmieściły się do nadzienia, odłóż na bok. Kaczkę przełóż do brytfanny z rusztem.
  6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kaczkę wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  7. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kaczkę przez ok. 2 godziny (w zależności od wagi).
  8. Pół godziny przed końcem pieczenia obok kaczki wyłóż pokrojone wcześniej i przyprawione majerankiem jabłka.
  9. Ostatnie 15 minut piecz kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła.
  10. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewaj kaczkę wytopionym tłuszczem.
  11. Po upieczeniu kaczkę pozostaw przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste. 

Wskazówki: 

  • Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. 
  • Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą. 
  • Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową. 
  • Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki. 

Żródło przepisu: 

kuchniaszerokootwarta.blogspot.com

Mniam