Składniki:
- 2 wypatroszone, oskrobane karasie
- mąka do panierowania
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
- 1 duża śmietana
- szklanka bulionu
- 10 dag żółtego sera
Przygotowanie:
- Karasie oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu aż będą zrumienione.
- W tym czasie wymieszaj śmietanę z bulionem.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni.
- Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, zalej śmietaną. Posyp startym żółtym serem.
- Piecz przez ok. 15-20 minut.
Wskazówki:
- Karasie mają baaardzo dużo drobnych ości, co znacznie utrudnia delektowanie się ich smakiem...
- Zamiast karasi można użyć dowolnych ryb słodkowodnych.
- Jako dodatek proponujemy ryż i małe marchewki podduszone na maśle przyprawione miodem, tymiankiem i innymi ziołami.
0
Skomentuj