Kuchenne Przygody

Karasie zapiekane w śmietanie

Składniki: 

  • 2 wypatroszone, oskrobane karasie
  • mąka do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia
  • 1 duża śmietana
  • szklanka bulionu
  • 10 dag żółtego sera

Przygotowanie: 

  1. Karasie oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu aż będą zrumienione.
  2. W tym czasie wymieszaj śmietanę z bulionem.
  3. Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni.
  4. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, zalej śmietaną. Posyp startym żółtym serem.
  5. Piecz przez ok. 15-20 minut.

Wskazówki: 

  • Karasie mają baaardzo dużo drobnych ości, co znacznie utrudnia delektowanie się ich smakiem…
  • Zamiast karasi można użyć dowolnych ryb słodkowodnych.
  • Jako dodatek proponujemy ryż i małe marchewki podduszone na maśle przyprawione miodem, tymiankiem i innymi ziołami.

Mniam

Przyszedł czas na rybkę, a dokładnie na karasie. Z pomocą w wyborze sposobu ich przygotowania przyszła książka kucharska „Kuchnia Polska” PWE. Karasie zapiekane w śmietanie robiło się prosto, a obiad wyszedł bardzo smaczny. Tylko te ości… Było z tym sporo dłubania…