- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 41 wyświetleń
Składniki:
- 2 wypatroszone, oskrobane karasie
- mąka do panierowania
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
- 1 duża śmietana
- szklanka bulionu
- 10 dag żółtego sera
Przygotowanie:
- Karasie oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu aż będą zrumienione.
- W tym czasie wymieszaj śmietanę z bulionem.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni.
- Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, zalej śmietaną. Posyp startym żółtym serem.
- Piecz przez ok. 15-20 minut.
Wskazówki:
- Karasie mają baaardzo dużo drobnych ości, co znacznie utrudnia delektowanie się ich smakiem…
- Zamiast karasi można użyć dowolnych ryb słodkowodnych.
- Jako dodatek proponujemy ryż i małe marchewki podduszone na maśle przyprawione miodem, tymiankiem i innymi ziołami.
Mniam
Przyszedł czas na rybkę, a dokładnie na karasie. Z pomocą w wyborze sposobu ich przygotowania przyszła książka kucharska „Kuchnia Polska” PWE. Karasie zapiekane w śmietanie robiło się prosto, a obiad wyszedł bardzo smaczny. Tylko te ości… Było z tym sporo dłubania…