- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 34 wyświetleń
Składniki:
- 200 g mozzarelli
- 2 cebule
- 1-2 papryki czerwonej
- 1 pietruszka
- 1 nieduży seler
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kaszy gryczanej (2 woreczki)
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W czasie gdy kasza się gotuje, przygotuj resztę składników.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Pokrojone warzywa podduś przez ok. 5 minut na oliwie na dość dużym ogniu.
- Następnie dodaj do warzyw sól i pieprz do smaku oraz zmiażdżony ząbek czosnku.
- Warzywa wymieszaj z kaszą i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 190° na ok. 40 minut.
- Po tym czasie wyciągnij potrawę z piekarnika i od razu podawaj.
Wskazówki:
- Sposób krojenia warzyw: pietruszkę i selera ścieram na tarce, paprykę kroję w kostkę, a cebulę drobno siekam. Ale myślę, że można zrobić to po swojemu 🙂
Żródło przepisu:
Mniam