Kuchenne Przygody

Kasza gryczana z warzywami i mozzarellą

Składniki: 

  • 200 g mozzarelli
  • 2 cebule
  • 1-2 papryki czerwonej
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kaszy gryczanej (2 woreczki)
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  2. W czasie gdy kasza się gotuje, przygotuj resztę składników. 
  3. Warzywa umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Pokrojone warzywa podduś przez ok. 5 minut na oliwie na dość dużym ogniu. 
  4. Następnie dodaj do warzyw sól i pieprz do smaku oraz zmiażdżony ząbek czosnku. 
  5. Warzywa wymieszaj z kaszą i przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  6. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 190° na ok. 40 minut. 
  7. Po tym czasie wyciągnij potrawę z piekarnika i od razu podawaj.

Wskazówki: 

  • Sposób krojenia warzyw: pietruszkę i selera ścieram na tarce, paprykę kroję w kostkę, a cebulę drobno siekam. Ale myślę, że można zrobić to po swojemu 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam