Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Składniki: 
  • 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
  • 300 ml wody lub bulionu
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 8 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 30 g orzeszków pinii (ewentualnie pestek dyni lub słonecznika)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 10 kosteczek sera typu feta
Przygotowanie: 
  1. Do niedużego garnka wsyp kaszę i wypłucz, wylej wodę z płukania, a wlej świeżą wodę lub bulion (300 ml).
  2. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodaj 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 13 minut.
  3. Na 3 minuty przed końcem gotowania kaszy dodaj szparagi (wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki). Wymieszaj kaszę ze szparagami, zamknij garnek i gotuj wszystko przez ostatnie 3 minuty.
  4. Po ugotowaniu wyłóż kaszę do miski i wymieszaj widelcem lub wyłóż na tackę i ostudź jeśli danie ma być podawane na zimno.
  5. Do kaszy dodaj resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni orzeszki pinii, wszystko skrop sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszaj i posyp fetą.
  6. Można dodać więcej aromatycznej oliwy.
Wskazówki: 
  • Świeżą miętę możesz zastąpić suszoną.
Żródło przepisu: 

kwestiasmaku.com

up
171 users have voted.