Kuchenne Przygody

Kaszotto z marchewką i groszkiem

Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 500-750 ml bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie  mrożonki groszek i marchewka
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Do cebuli dodaj kaszę, podsmaż mieszając, aż wszystkie ziarenka będą obtoczone w tłuszczu.
  3. Wlej ok. 1 szklanke bulionu, zmniejsz ogień i podrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie bulion.
  4. Dodaj kolejną porcję bulionu. Ponownie podgrzewaj mieszając.
  5. Dodaj marchewkę i groszek i bulion. Zwiększ ogień. Smaż mieszając jeszcze ok. 15 minut (sprawdzaj miękkość kaszy). W razie potrzeby uzupełniaj płyn.
  6. Kiedy kasza będzie miękka, zdejmij kaszotto z ognia, przypraw solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki: 

  • Kaszotto może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym daniem.
  • Możesz użyć świeżej marchewki pokrojonej w kostkę i mrożonego groszku.

Żródło przepisu: 

Mniam