Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 500-750 ml bulionu warzywnego
- 1 opakowanie mrożonki groszek i marchewka
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Do cebuli dodaj kaszę, podsmaż mieszając, aż wszystkie ziarenka będą obtoczone w tłuszczu.
- Wlej ok. 1 szklanke bulionu, zmniejsz ogień i podrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie bulion.
- Dodaj kolejną porcję bulionu. Ponownie podgrzewaj mieszając.
- Dodaj marchewkę i groszek i bulion. Zwiększ ogień. Smaż mieszając jeszcze ok. 15 minut (sprawdzaj miękkość kaszy). W razie potrzeby uzupełniaj płyn.
- Kiedy kasza będzie miękka, zdejmij kaszotto z ognia, przypraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
- Kaszotto może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym daniem.
- Możesz użyć świeżej marchewki pokrojonej w kostkę i mrożonego groszku.
Żródło przepisu:
Mniam