Kuchenne Przygody

Kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą, pomidorami i dynią

Składniki: 

  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 250 g twardej, pikantnej kiełbasy
  • 400 g dyni
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i dodaj wraz z kaszą do cebuli. Podsmaż jeszcze kilka minut.
  3. Bulion dodawaj stopniowo, porcjami, aż kasza stanie się miękka.
  4. Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Gdy kasza będzie miękka, dodaj do niej dynię. Zdejmij z ognia. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Pomidory sparz, przelej zimną wodą i obierz. Po usunięciu gniazd nasiennych pokrój w kostkę i dodaj do kaszy. Wymieszaj.
  7. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie masz twardej, pikantnej kiełbasy, użyj zwykłej. Zanim ją usmażysz, przypraw ją solidnie mieloną ostrą papryką.

Żródło przepisu: 

„Kipi kasza”, P. Łukasik, G. Targosz, s. 98

Mniam