Kuchenne Przygody

Kokosowe curry z kurczakiem i brokułami

Składniki: 

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 piersi kurczaka
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru, starkowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szklanki różyczek brokuła
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki rosołu warzywnego albo drobiowego
  • 1/2 szklanki prażonych, niesolonych orzechów nerkowca
  • 1/2 limonki
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka ryżu (albo 2 woreczki)

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
  2. Kurczaka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki. Przypraw solą, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Usmaż na rozgrzanym oleju. Przypraw curry i wymieszaj. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  5. Na rozgrzany olej wrzuć imbir, czosnek, cebulę i różyczki brokuła. Przypraw solą. Smaż przez kilka minut, często mieszając.
  6. Wrzuć z powrotem usmażonego kurczaka, dodaj mleczko kokosowe, rosół i smaż aż sos się odrobinę zredukuje i zagęści. Przypraw pieprzem cayenne i solą.
  7. Podawaj z ryżem, uprażonymi orzechami nerkowca, posiekaną natką pietruszki i bazylią.
  8. Jeśli danie wyjdzie za słodkie, skrop sokiem z limonki.

Wskazówki: 

  • Limonkę możesz zastąpić cytryną.
  • Brokuła możesz zastąpić czerwoną papryką.

Żródło przepisu: 

Mniam