Kuchenne Przygody

Kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem

Składniki: 

  • 200 g nieugotowanego makaronu
  • 1 szklanka świeżego albo mrożonego groszku
  • 1,5 szklanki groszku cukrowego
  • 1 duża marchewka
  • 400-500 g piersi kurczaka
  • 2 papryki konserwowe
  • 4 dymki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • trochę koziego sera (twarogowego do smarowania)

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Usmaż na patelni grillowej z obu stron. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Pokrój na cienkie plasterki.
  2. Groszek cukrowy przekrój na pół.
  3. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. 2-3 minuty przed końcem gotowania, dorzuć groszek i groszek cukrowy. Zdejmij z ognia i odsącz.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki.
  5. Paprykę konserwową odsącz i pokrój w paski.
  6. Rzodkiewkę pokrój w ćwiartko-plasterki.
  7. Dymkę posiekaj.
  8. Oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz wymieszaj w niedużym naczyniu.
  9. Makaron z groszkiem przełóż do dużej miski. Dodaj kurczaka, marchewkę, paprykę konserwową, rzodkiewki, natkę pietruszki i dymkę. Dokładnie wymieszaj.
  10. Przełóż na talerze. Polej wcześniej przygotowanym sosem.
  11. Przed podaniem posyp pokruszonym kozim serem.

Wskazówki: 

  • Kozi ser nie jest obowiązkowym składnikiem sałatki.

Mniam