Kuchenne Przygody

Kolorowa sałatka z nektarynkami, ricottą i pistacjami

Składniki: 

Na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki nektaru brzoskwiniowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 400 g mieszanki sałat albo Twojej ulubionej sałaty (np. roszponki)
  • ¼ szklanki świeżych listków bazylii
  • 1 duża, dojrzała nektarynka (lub 2 mniejsze)
  • 120 g ricotty
  • ¼ szklanki obranych pistacji (jeśli masz taką możliwość, użyj niesolonych)

Przygotowanie: 

  1. W małej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, ocet jabłkowy, nektar brzoskwiniowy, sól i pieprz. Odstaw na bok.
  2. Sałatę umyj, odwiruj i rozłóż na 4 talerze.
  3. Nektarynkę umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w półplasterki. Rozłóż na sałacie.
  4. Ricottę, bazylię również rozłóż na talerzach z sałatą.
  5. Przed podaniem skrop przygotowanym wcześniej vinegretem i posyp pistacjami.

Wskazówki: 

  • Fantastyczny pomysł na lekką kolację 🙂

Żródło przepisu: 

Eating in color, F. Langerman-Roth

Mniam