Kuchenne Przygody

Kolorowy deser truskawkowo-orzechowy a la sernik

Składniki: 

Spód:

  • 1 szklanka całych migdałów
  • 1 szklanka daktyli
  • ¼ szklanka wiórków kokosowych
  • ¼ łyżeczki soli

Masa:

  • 3 szklanki orzechów nerkowca (moczonych przez przynajmniej 5 godzin, a następnie odsączonych)
  • 2/3 szklanki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki miodu
  • aromat waniliowy
  • 2 szklanki świeżych truskawek (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je zupełnie)

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj spód: do blendera wrzuć migdały, daktyle, wiórki kokosowe i sól i rozdrabniaj, aż powstanie lekko klejąca masa (ma się zbrylać). Tak przygotowany spód wyłóż na dno okrągłej, tortowej blaszki. Dokładnie rozprowadź na całej powierzchni i ugnieć dłonią.
  2. Wszystkie składniki masy (oprócz truskawek) umieść w blenderze i rozdrabniaj, aż powstanie gładka, dość kremowa masa.
  3. Połowę masy wylej do foremki z wyłożonym spodem. Wygładź łyżką.
  4. W tym czasie zmiksuj truskawki. Dodaj je do pozostałej masy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki, na wierzch białej masy. Wygładź łyżką.
  5. Foremkę z deserem wstaw do zamrażarki (na 2-3 godziny) – aż będzie on miał stałą konsystencję.
  6. Przed podaniem przynajmniej przez 60 minut trzymaj w lodówce (nie w zamrażarce).

Wskazówki: 

Zamiast oleju kokosowego możesz użyć samodzielnie przygotowanego masła kokosowego. W tym celu wrzuć do blendera wiórki kokosowe (tyle, ile się zmieści) i siekaj przez ok. 10 minut, aż powstanie gładka, kremowa masa. Wyjdzie zdecydowanie taniej 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam