- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 32 wyświetleń
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka całych migdałów
- 1 szklanka daktyli
- ¼ szklanka wiórków kokosowych
- ¼ łyżeczki soli
Masa:
- 3 szklanki orzechów nerkowca (moczonych przez przynajmniej 5 godzin, a następnie odsączonych)
- 2/3 szklanki soku z cytryny
- 2/3 szklanki oleju kokosowego
- 2/3 szklanki miodu
- aromat waniliowy
- 2 szklanki świeżych truskawek (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je zupełnie)
Przygotowanie:
- Przygotuj spód: do blendera wrzuć migdały, daktyle, wiórki kokosowe i sól i rozdrabniaj, aż powstanie lekko klejąca masa (ma się zbrylać). Tak przygotowany spód wyłóż na dno okrągłej, tortowej blaszki. Dokładnie rozprowadź na całej powierzchni i ugnieć dłonią.
- Wszystkie składniki masy (oprócz truskawek) umieść w blenderze i rozdrabniaj, aż powstanie gładka, dość kremowa masa.
- Połowę masy wylej do foremki z wyłożonym spodem. Wygładź łyżką.
- W tym czasie zmiksuj truskawki. Dodaj je do pozostałej masy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki, na wierzch białej masy. Wygładź łyżką.
- Foremkę z deserem wstaw do zamrażarki (na 2-3 godziny) – aż będzie on miał stałą konsystencję.
- Przed podaniem przynajmniej przez 60 minut trzymaj w lodówce (nie w zamrażarce).
Wskazówki:
Zamiast oleju kokosowego możesz użyć samodzielnie przygotowanego masła kokosowego. W tym celu wrzuć do blendera wiórki kokosowe (tyle, ile się zmieści) i siekaj przez ok. 10 minut, aż powstanie gładka, kremowa masa. Wyjdzie zdecydowanie taniej 🙂
Żródło przepisu:
Mniam