Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej quinoi
- 1 duża cebula (drobno posiekana)
- ¼ szklanki sera typu cheddar
- ¼ szklanki posiekanego szczypiorku
- 1/2 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej do smażenia
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
- 1 łyżka majonezu
- posiekany szczypiorek
- 2 ząki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W średniej wielkości misce wymieszaj quinoę, ser, cebulę i szczypiorek.
- Dodaj mąkę, pieprz cayenne i sól. Dokladnie wymieszaj.
- Jajka roztrzep z sokiem z cytryny i wlej do masy quinoa. Wymieszaj.
- Odstaw na ok. 15 minut do lodówki.
- Z masy uformuj nieduże kulki, lekko rozpłaszcz i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Przygotuj sos: jogurt, majonez, szczypiorek i czosnek wymieszaj ze sobą. Przypraw solą i pieprzem.
- Usmażone kotleciki podawaj z sosem.
Wskazówki:
- Jeśli chcesz zjeść kotleciki quinoa na śniadanie, możesz przygotować masę wieczorem poprzedniego dnia i przechować w lodówce do rana.
Żródło przepisu:
cookingquinoa.net
0
Skomentuj