Kuchenne Przygody

Kotleciki z quinoi i cebuli

Składniki: 

  • 2 szklanki ugotowanej quinoi
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • ¼ szklanki sera typu cheddar
  • ¼ szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
  • 1 łyżka majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • 2 ząki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj quinoę, ser, cebulę i szczypiorek.
  2. Dodaj mąkę, pieprz cayenne i sól. Dokladnie wymieszaj.
  3. Jajka roztrzep z sokiem z cytryny i wlej do masy quinoa. Wymieszaj.
  4. Odstaw na ok. 15 minut do lodówki.
  5. Z masy uformuj nieduże kulki, lekko rozpłaszcz i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Przygotuj sos: jogurt, majonez, szczypiorek i czosnek wymieszaj ze sobą. Przypraw solą i pieprzem.
  7. Usmażone kotleciki podawaj z sosem.

Wskazówki: 

  • Jeśli chcesz zjeść kotleciki quinoa na śniadanie, możesz przygotować masę wieczorem poprzedniego dnia i przechować w lodówce do rana.

Żródło przepisu: 

Mniam