Kotlety sojowe w migdałowej panierce

Składniki: 
  • 1 opakowanie kotletów sojowych (Minutki)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • mąka do panierowania
Przygotowanie: 
  1. Zagotuj ok. 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć 1 kostkę rosołową, rozmieszaj.
  2. Do gotującej się wody wrzuć kotlety sojowe i gotuj po przykryciem na małym ogniu przez ok. 6-7 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  3. W międzyczasie przygotuj 2 głębsze miseczki i 1 płaski talerz. W jednej głębszej miseczce rozstrzep jajko, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  4. W drugiej głębszej miseczce wymieszaj migdały, len, ostrą paprykę, odrobinę soli i pieprzu.
  5. Na płaski talerz wysyp parę łyżek mąki.
  6. Ugotowane kotlety przełóż na sitko, żeby przestygły i odrobinę odsączyły.
  7. Kiedy kotlety będą letnie, każdy z nich ściśnij dłońmi, żeby odsączyć pozostałą wodę.
  8. Kotlety obtocz mąką, następnie zanurz w jajku, a na koniec obtaczaj w migdałach.
  9. Smaż na niedużym ogniu, na rozgrzanym oleju z obu stron.
  10. Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

Własny

up
150 users have voted.