Kuchenne Przygody

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Składniki: 

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 20 dag twarogu, najlepiej półtłustego
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Przestudź.
  2. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. 
  3. Połowę kaszy zmiel razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodaj kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy. 
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możesz dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.
  5. Z masy formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. 
  6. Podawaj gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.

Wskazówki: 

  • Ugotowane, starte buraczki przyprawione solą, pieprzem, cukrem, oliwą i sokiem z cytryny również bardzo dobrze komponują się z kotletami gryczanymi.

Żródło przepisu: 

Mniam