Kuchenne Przygody

Kremowa owsianka z machewką i orzechami włoskimi

Składniki: 

  • 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka sojowego albo migdałowego
  • 1 szklanka starkowanej na drobnych (ale nie najmniejszych) oczkach marchewki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie: 

  1. Do niedużego garnuszka wsyp płatki owsiane, sól, cukier waniliowy, zalej mlekiem, dodaj syrop klonowy i marchewkę. Wymieszaj.
  2. Gotuj, często mieszając, na niedużym ogdniu przez ok. 25 minut (aż większość płynów zostanie wchłonięta przez płatki).
  3. W międzyczasie posiekaj orzechy włoskie i delikatnie upraż na suchej patelni.
  4. Rodzynki również delikatnie przesiekaj.
  5. Po ugotowaniu owsianki, dodaj orzechy włoskie, wymieszaj. Przed podaniem posyp rodzynkami.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz, możesz dodać cynamon.

Żródło przepisu: 

Mniam