Kuchenne Przygody

Kremowa zupa pomidorowa – wersja ekspresowa

Składniki: 

  • 1,5 l rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • 1 słoiczek (90 g) koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 mała kwaśna śmietana (12%)
  • sól
  • pieprz
  • dużo bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie: 

  1. Rosół zagotuj i trzymaj na niedużym ogniu, żeby cały czas delikatnie wrzał.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, czosnek i cukier. Smaż mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Tak przygotowaną mieszankę pomidorową przełóż do gotującego się rosołu, wymieszaj i znowu zagotuj.
  4. W tym czasie wymieszaj mąkę ze śmietaną i kilkoma łyżkami zupy. Masa ma być rzadka i bez grudek.
  5. Wlej masę śmietanową do zupy i mieszając trzepaczkę doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.
  6. Sprawdź smak i w razie potrzeby przypraw.
  7. Podawaj z ugotowanym makaronem albo ryżem.

Wskazówki: 

  • Pomidorówka smakuje też bardzo dobrze z grzankami.

Żródło przepisu: 

Moja serdeczna znajoma – Łucja

Mniam